ALPIN-JURA Építőipari és Kereskedelmi KFT

Acélszerkezet és fém munkák, homlokzat tisztítás, javítás

Falazatok utólagos hőszigetelése

Napjainkban már elképzelhetetlen, hogy egy épület hőszigetelés alkalmazása nélkül épüljön meg, sőt ez követelmény. Régebbi épületek esetében, ahol még nem építették be a hőszigetelés anyagait, utólag célszerű megoldani ezt a problémát, csökkentve ezzel a falazat hővezetését és növelve a hőtároló képességét.

A hőszigetelés felhelyezésével jelentősen csökkenthetjük a fűtési költséget, energiát takarítva meg .

Az épület szerkezete, valamint anyagi lehetőségünk adja meg, hogy kültéri vagy beltéri utólagos szigetelés felhelyezése célszerűbb-e. A külső hőszigetelés alkalmazásakor csak a teljes épület körbeburkolása jelent hatékony megoldást. Ha ez nem kivitelezhető, akkor egyénileg, belső szigetelő burkolat használatával lehet megoldani a problémát.

Utólagos belső hőszigetelés praktikusan

Ha az utólagos belső hőszigetelés mellett döntünk, nem elhanyagolható szempont a választott anyag vastagsága, mivel ez csökkenti a belső tér tágasságát. Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, úgy válasszunk vékonybevonatú kent szigetelést, mivel ebben az esetben a tércsökkenés elhanyagolható. Ezek a kerámiatartalmú anyagok közép-árkategóriába tartoznak és felhordásuk viszonylag egyszerű.

Kent szigetelések hőszigetelő szerepben

A kenhető vékonybevonatú anyagok tulajdonsága igen kedvező, mivel a fent említett jelentéktelen tércsökkenés mellett az összefüggő, szilárd felületképzés egyben alkalmas a falak hibáinak, repedéseinek eltüntetésére is. Továbbá a gipszkarton vagy farostlemez táblák illesztési helyeit is jól elfedhetjük ezzel a megoldással.

A szigeteletlen elavult falazat hővezetését kiválóan csökkenthetjük a beltérben alkalmazott vékonyszigeteléssel, valamint lényegesen javíthatunk a belső terek komfortérzetén. Az épület hőhidas szerkezeteit – ahol eltérő hővezetési tényezőjű anyagok kerültek együtt beépítésre – is megfelelően kezelhetjük ezzel az anyaggal.

Ennek a módszernek az is nagy előnye, hogy nem igényel szakembert, különösebb építőipari tapasztalat nélkül is könnyedén elvégezhetjük magunk is a felújítást.

Azáltal, hogy a beltérben egy összefüggő burkolatot hozunk létre, megakadályozhatjuk a páralecsapódást, ami azért is lényeges mert a falak nedvesedése későbbi penészedéshez vezet, melynek utólagos eltüntetése nem könnyű feladat. Nem utolsó szempont, hogy a vizes, penészes légtér egészségtelen az emberi szervezet számára.

A szigetelő bevonat képzése

A beltéri hőszigetelésre használt anyag felvitele a falazatra illetve a mennyezetre hasonlóképpen történik mint a hétköznapi falfesték felvitele.

  1. A bevonatot mindig száraz falfelületre kell felhordani
  2. A falfelületet megfelelően portalanítsuk, távolítsunk el minden szennyeződést
  3. A felületet érdesítsük a bevonat felhordása előtt a megfelelő tapadás biztosítása érdekében
  4. Ha penészfoltos a fal, akkor ezt a falrészt először el kell távolítani, majd lekezelni penészedés ellen, hogy a bevonatot a penészgomba később ne támadhassa meg

Amennyiben olyan falazatot szeretnénk utólag ezzel a bevonattal szigetelni, ahol gyakran megjelentek penészedés jelei, célszerű a penészölő szert a teljes falfelületen alkalmazni.

Az anyagok előírt használatával és megfelelő eljárás alkalmazásával könnyedén tudunk saját kezűleg is energiatakarékos, egészséges barátságos otthont teremteni magunk és családunk számára.