ALPIN-JURA Építőipari és Kereskedelmi KFT

Acélszerkezet és fém munkák, homlokzat tisztítás, javítás

Penészmentesítési praktikák – hogyan tartsa távol a penészt

A penészgomba számos lakásban jelenik meg; főleg a nyirkos, dohos, párás helyiségek nyújtanak a gombatelepek számára ideális élőhelyet, ugyanis ilyen körülmények között meglehetősen gyorsan képesek szaporodni. Sokan sokféle módszert kipróbálnak több-kevesebb sikerrel, általában csak ideiglenesen szüntetik meg a problémát. A felületi tisztítás és a különböző falfestékek csak esztétikai megoldást nyújtanak, azt is rövid ideig, mivel a penészgomba végleges elpusztításához nem elegendőek.

Hogyan maradhat véglegesen penészmentes a fala?

A titok az előmunkálatokban rejlik. Mivel a penészgomba fonalai mélyen a felszín alá hatolnak, ezért a problémát gyökerestül kell megszüntetni. Természetesen nem minden penészesedés egyforma mértékű. Könnyebbik esettel állunk szemben, ha csak felületi penészünk van. Ez általában akkor fordul elő, ha a fal festése nem régi. Onnan könnyű felismerni, hogy egy festés viszonylag új, hogy a korábbi festék jól tapad a falhoz. Ebben az esetben a fal általában jó állapotban van, nincsenek kidudorodások, felülete sima, így az előkészületi munkálatok nem vesznek sok időt igénybe. Általában elég lemosni a penészt az előző rétegről és már kezdhetjük is felkenni az új penészgátló falfestéket.

Kezdeti lépések

Ha a festékréteg régebbi, a fal rosszabb minőségben van, akkor az előmunkálatok hosszabb időt fognak idénybe venni, mint az előző esetben. Mindenekelőtt, a falat alaposan meg kell tisztítani a különböző szennyeződésektől, sósszerű kivirágzásoktól, valamint el kell tüntetni a durva, kiálló szemcséket, egyenetlenségeket, amihez célszerű csiszolót, illetve kaparót használni. Minden esetben nedvesítsük be a fal felületét az előkészítési munkálatok előtt, mert a száraz fal csiszolása, illetve kaparása megannyi gombaspóra szétszórását eredményezné, így még nagyobb utat engedve a penészgombák terjedésének, újabb gombatelepek kialakulásának. Hogy saját egészségünket is védjük, a munkálatok során használjunk porvédő maszkot, ezzel megakadályozva, hogy a spórák a légutakba, valamint a szájba kerüljenek. A penészmentesítés során a célunk a penésztelepek teljes megszüntetése, ezért célszerű fungicid, azaz penészölő tartalmú alapozást végezni. Az penészirtó használatát követően tömjük, gletteljük, valamint tapasszuk be a felületi egyenetlenségeket, hogy egy tökéletesen sima felületet kapjunk.

Néhány indokolt esetben szükség lehet a fal felületének, esetleg egyes rétegeinek kémiai átalakítására. Ha szükséges az impregnálás – vakolaterősítés, vagy a mélyalapozás – egy szakértő, vagy a forgalmazó vevőszolgálatának véleményét okvetlenül kérjük ki a munkálatok megkezdése előtt.

Megszívlelendő tanácsok

Nem szabad megfeledkeznünk, hogy az előmunkálatok megkezdése előtt alaposan letakarjuk a padlót, illetve berendezési tárgyainkat, nehogy a különböző festékek és vegyszerek kárt tegyenek bennük. Olykor elegendő újságpapírt, vagy hullámpapírt leteríteni, de különböző járható, vagy létrázható takarófólia közül is választhatunk, vagy használhatunk különböző ragasztószalagokat is egy-egy felület letakarására.

A fal tisztítását a régi festékréteg eltávolításával kezdjük, melyhez tanácsos drótkefét és acélkaparót használni. Ezután a csiszolópapírral tudjuk tökéletesíteni a felületi egyenetlenségeket. Ha a vakolat nagyon el van öregedve, akkor előfordulhat, hogy minden érintésre darabokban potyog, mállik, illetve porlik. Ilyen esetekben az egész vakolatot le kell verni egészen a tégláig, majd újra kell vakolni az egész falfelületet.

Védekezzünk az átnedvesedés ellen!

Hogy a falak nedvszívó hatását csökkentsük, ajánlott impregnáló szereket használni, tehát mély alapozókat, valamit telítő anyagokat, amelyek segítségével a falat tulajdonképpen vízlepergetővé tesszük, így még jobban ellenállóvá válik a nedvesség okozta károk ellen. Az impregnáló termékek általában színtelenek, gyorsan száradnak, a falat nem akadályozzák természetes légzésében, ezen kívül a falfesték jobb tapadását is biztosítják. Egyes termékek a vakolat erősítését is elősegítik, ha a termék leírása ezt is tartalmazza. Célszerű, ha már ezek az impregnáló termékek is tartalmaznak penészölő hatóanyagot, így megakadályozhatjuk, hogy a penészgombák ideális élőhelyet találjanak nem csak a felszíni festéken, de a mélyebb rétegekben egyaránt.

Reményeink szerint átfogó képet kapott a penészmentesítésről. Ha követi fent említett javaslatainkat, akkor biztos lehet abban, hogy maradandóan távol tudja tartani a penészgombát lakásától.