ALPIN-JURA Építőipari és Kereskedelmi KFT

Acélszerkezet és fém munkák, homlokzat tisztítás, javítás

Kültéri falfesték, de hogyan?

Homlokzati, vagyis kültéri falfestékek miért szükségesek?

A homlokzati felületeknek, melyek az épületek külső védelmében fontos szerepet játszanak, elengedhetetlen, hogy megfelelően karbantartottak és ápoltak legyenek. E szempontokat figyelembe véve nagyon fontos, hogy a homlokzat lefestése előtt elvégezzük a szükséges javításokat, kiegyenlítéseket, biztosítva ezzel a védőréteg tartósságát, hogy házunk fala hosszú időn át szép és ragyogó legyen hosszú időn át. A minél esztétikusabb és vidámabb külső elérése érdekében választhatunk a legkülönbözőbb színekből, egyedivé varázsolva ezzel házunk külső megjelenését.

Mire ügyeljünk a kültéri falfestékek kiválasztása során?

Az egyik legfontosabb szempont, amire ügyelnünk kell a homlokzati festék kiválasztása során, hogy biztosítsa a falfelület, a vakolat és ezzel együtt a teljes épületszerkezet védelmét, ami nem más, mint a nedvességtől való védelem. A nem megfelelően kiválasztott kültéri falfestékek nem tudja tökéletesen biztosítani eme szerepét, ezzel felületi elváltozásokat, felhólyagosodást okozva falunkon. A hatékony kültéri falfestékek tehát – mind amellett, hogy hosszú időn át esztétikussá teszik házunk falát – megakadályozzák azt is, hogy az esővíz és a benne oldott különböző savas anyagok bejussanak a falszerkezetbe és roncsolják azt.

Amit jó tudni a kültéri falfestékekről

A falfelületek folyadékháztartására hatással vannak a kültéri falfestékek, mivel a csapadékot részben, vagy teljesen átengedik. A megfelelő kültéri falfesték áteresztőképessége szempontjából; a vizet csak kis mértékben engedi át, esőzések után gyorsan szárad, páraáteresztő képessége szempontjából pedig biztosítja az épület belső szerkezetének kipárolgását a melegebb napokon. Ez azért is fontos, mert ha a falfelület sokáig nedves akkor a levegőben lévő apró lebegőanyagok letapadnak rá, porréteget képezve, ami a nedvességet könnyen magába szívja, így a festékbevonat bomlásához, károsodásához vezet. Ennek elkerülése érdekében tehát érdemes a homlokzati bevonatot időnként felújítani, még a bevonatfajta adalékanyagainak krétásodása előtt, illetve kezdeti stádiumában.

Meszes kültéri falfestékek

A meszes falfestékek számos előnnyel bírnak. A könnyű alkalmazhatóság mellett nagy előnyt jelent az is, hogy felhordásukhoz speciális szerszámozottság nem szükséges és mivel vízzel oldhatóak, ezért a kültéri falfestékek környezetbarát termékeknek minősülnek. Színállóságukkal és takaróképességükkel egyaránt megelégedhetünk. Mindemellett a víztaszító képességét is jó.
Sajnos hátrányai közé sorolható az is, hogy csak olyan helyeken használható, ahol megfelelően szigetelt a falszerkezet, mivel páradiffúziós ellenálló képességük viszonylag magas. Felhordásuknál ügyelni kell arra, hogy a hőmérséklet 5+ Celsius-fok fölött legyen a fagyveszélyességük miatt.

Szilikát alapú kültéri falfestékek

Felhordásuk előtt megfelelő alapozást érdemes végrehajtani. Miután ezt megtettük használhatjuk akár régi és új, klasszikus és könnyű ásványi vakolatok dekoratív védelmére. Ügyelni kell arra, hogy gipszes és akrilos alapoknál nem alkalmazható falfesték. Előnyei közé sorolható, hogy vegyi úton kötnek az alaphoz, ezért tartós, időjárásálló, esztétikus festékek. Kiváló páraáteresztő képessége mellett hátrányként megemlíthetjük, hogy sajnos nehezen javítható. Mivel az olcsóbb árfekvésű festékek közé sorolhatóak, ezért előszeretettel használják a műemlékvédelem területén, de manapság már az épület-felújítások során is találkozhatunk velük.

Szilikon bázisú homlokzati falfestékek

A szilikonfestékek vizes alapú, szilikongyanta kötőanyagúak. Épületfizikai szempontból a legkiválóbb tulajdonságokkal bíró festékek. Ezen tulajdonságai közé tartozik, hogy az alaphoz tökéletesen tapad, fedőképessége is az egyik legjobb, de egyúttal nagyon jó az UV sugárzással szembeni védelme, a páraáteresztő képessége és vízállósága. Páradiffúziós képességüket is érdemes megemlíteni, ugyanis a szerkezetbe jutott csekély mennyiségű nedvességet – jó víztaszító képességük révén – gyorsan el is távolítja.